četrtek, 30. januar 2014

Prvo šivanje

Že od nekdaj je bila moja veliko želja, da se naučim zašiti več kot pa znam. Znala sem namreč le prišiti gumb, pa še tega bolj grdo. Spravim se narediti vse živo, le za šivalnim strojem mi ni šlo, oziroma prvo kot prvo nisem imela šivalnega stroja. Ko mi je teta lansko leto podarila skoraj 50 let staro Bagatovo Višnjo me je v te vode vleklo še bolj. A kaj ko nisem znala napeljati niti sukanca.
Tašča si je pred kratkim kupila Pfaffovo digitalno šivalno mašino, čez nekaj dni pa mi je svakinja podarila svoj Privileg šivalni stroj. Hm, torej trije šivalni stroji pri hiši, jaz pa ne znam nič :( Tašča mi je pokazala nekaj osnov, kako napeljati sukanec, kaj sploh je čolniček, kako ga naviti in potem akcija.... No, saj to pa niti ni tako težko sem si rekla. Pa sem vseeno potrebovala še nekoga, da mi pokaže nekaj več kot le to.
V mesecu decembru je trgovina Svet metraže razpisala nekaj enostavnih delavnic kot so šivanje predpasnika in enostavne pletenine. Za obe delavnici sem bila prepozna - bili sta takoj razprodani :(. Šla sem v akcijo iskanja šiviljskih tečajev. V decembru se mi, zaradi vse gneče okoli praznikov in ravno končanih tečajev, ni javil nihče. V januarju pa sem začela dobivati prve odgovore in vabila na tečaje. Odločila sem se za najbližjega mojemu domu in v februarju bom pričela s pravimi osnovami šivanja :)
Ker pa je Svet metraže tudi v januarju razpisal nekaj delavnic sem se prijavila tudi na te. Prva je bila šivanje krila iz missoni tkanine. Meter te tkanine ni poceni in bila sem močno skeptična, da bo meni iz tega kaj uspelo, saj nisem imela popolnoma nobene osnove. Pa nam je prijazna svetovalka le predstavila enostavno sestavo, šivanje, tako, da sem si kot prvi izdelek le sešila svoje prvo krilo :))) Sicer zeloooo preveliko, ampak zdaj znam toliko, da si ga bom tudi sama popravila. Je pa šivanje na njihovih overlook strojih čisto nekaj drugega kot pa na mojem navadnem šivalnem stroju.


moje prvo krilo iz missoni tkanine


Prijavila sem se še na eno delavnico - tokrat naj bi izdelali zapeljivo pižamo. Zgornji del naj bi bil iz čipke, čisto enostavno sešit kvadrat z luknjo na zgornjem delu, da noter vpelješ še trakec. Hlače pa naj bi bile bombažne, kot harem hlače, s patenti spodaj in v pasu. Izziv je bil kar velik, pa sem se ga le lotila. 
Za zgornji del nisem vzela čipke, prvič zato, ker mi ni funkcionalna oz. se ne počutim dobro v njej, drugič mi je bilo šivanje videti bolj enostavno z navadnim blagom. Če bi bila podložena, bi mi še bilo ok, sama delavnica pa ni bila zastavljena tako. Za oba dela sem si izbrala viskozo, zgoraj s potiskom rožic, spodaj enobarvna kombinacija. Za hlače sem potrebovala dobri dve uri, mogoče bi šlo hitreje, če bi bilo na delavnici več strojev, tako pa smo se malce čakali. Hlače so bile narejene in začuda super! Tudi patente sem tokrat lažje všila, saj sem vedela kako jih obrnit :) Ja, najbrž je smešno, ampak če to delaš prvič ali drugič, pa se prav loviš. Sem pa tokrat delala malo po svoje, manjše mere, ker sem vedela, da če vzamem moje mere mi bo spet vse preveliko. Nimam rada, da mi stvari padajo dol, raje bolj oprijeto. Pa še ti moji kilogrami ki mi ostajajo od vseh porodov so mojo postavo naredili prav grozno :( Ampak tokrat sem naredila ravno pravo številko zame. Kroje smo dobili na delavnici in prvič sem seveda delala in šivala po kroju, ker krilo je bil čisto drugačen sistem šivanja. Na koncu sem imela končan le spodnji del, tako kot večina udeleženk. Doma sem dokončala še majčko. Tako je nastala takšna pižama, ki jo bom nosila v poletnem oz. bolj toplem letnem času :)


 moja prva pižama


Doma mi je uspelo pošiti še nekaj cunj, ki so bile namenjene šivilji. Šivala sem le tisto za kar sem vedela da bo vredu izpadlo. Da bi si sama skrajšala kavbojke se še ne čutim sposobne, saj ne vem kateri šiv naj vzamem, da bo dobro izpadlo. 
Sem pa hčerki naredila torbico za mažoretno palico. Naredila sem jo v glavnem iz odpadnega blaga, tako da sem še malo reciklirala. Sicer je bil prvotni namen, da jo izdelam po tečaju v mesecu februarju, vendar je palica prišla že sedaj in vsakodnevne hčerine prošnje so me pripravile da na hitro preizkusim še tehniko apliciranja. Torbica je res narejena na hitro, tudi aplikacije sem prvič delala, ampak sem bila na koncu z izdelkom zadovoljna, hčerkica pa tudi. 
Pred tečajem imam v planu še dve vrečkici, upam da mi uspe. Bom pa kar reciklirala, dokler se na naučim dovolj dobro, da preudarno porabim nakupljeno blago.


torbica za mažoretno palico





4 komentarji:

  1. Mojca, pohvalno. Zelo dobro ti gre in kot vidiš, šivanje ni noben bavbav. Bom prišla po kroj za pižamo ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, Kristina pa tako sem se bala sama lotit tega :) Kar pridi :) bi rabila kake inštrukcije od tebe ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super Mojca. Sem vesela zate! Ker si izpolnjuješ veliko željo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. uuuu kako lepo napisano, meni se je isto dogajalo, ko začneš te kar potegne not a ne? vrečka za palico mi je ful všeč

    OdgovoriIzbriši