ponedeljek, 6. januar 2014

Pečem, kuham...

Že nekaj dni me spet "napada" volja do peke in kuhanja :) V soboto so me hčerkice (ena ima dve leti, druga šest) prosile za testo za kekse. Z veseljem mesijo, valjajo, izrezujejo, lepijo... Samo da se dogaja :)
Naredile so takšne preproste piškote. Polovico so jih zlepile z marmelado, polovico z nutelo. Potem pa jih je bilo potrebno raznesti v pokušino, mamici in očiju, mami in atu, ter babici in dedku. V njunih očkih se kar iskri, ko lahko koga pogostita s svojimi izdelki :)
Še recept za okusne, hitro narejene piškotke. Testo je krasno, da z njim sami delajo tudi otroci.

LINŠKI PIŠKOTI

550 g moke
200 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
2 cela jajca
350 g masla

Moko presejemo, ji dodamo zmehčano in na koščke narezano maslo, sladkor v prahu, vanilin sladkor, jajca ter maslo. Zgnetemo voljno testo, ga zavijemo v prozorno folijo za živila in damo vsaj za eno uro počivat v hladilnik ali na hladno. Testo potem razdelimo na tri kepice, ki jih razvaljamo na tanko, cca 5 mm debelo in izrežemo z modelčki.
Piškote naložimo na pekač obložen s peki papirjem in na 180 stopinjah C pečemo približno 10 minut, oz. dokler robovi ne postanejo zlato rumeni.
Ko so pečeni jih poljubno okrasimo. Mi ponavadi delamo linške piškotke. Lahko pa se jih pomoči v čokolado in posuje s kokosom ali mletimi orehi, okrasi s čokolado...




Jaz sem za h jutranji kavici naredila še domačega prijatelja. Enostavno in hitro narejeni piškotki :) Recept:

DOMAČI PRIJATELJ

3 jajca
200 g rjavega sladkorja
1 vanilin sladkor
limonina lupinica in sok polovice limone
300 g moke
100 g rozin
100 g grobo narezanih orehov
50 g grobo narezanih lešnikov

Vse sestavine zmešamo skupaj. Na pomaščen peki papir iz mase oblikujemo dve podolgovati štručki. V pečici ogreti na 170 stopinj C pečemo cca 40 minut. Še vroče narežemo na tanke rezine.



Ker nam je zmanjkalo kruha so bili  hitra rešitev kvašeni kiflji, ki so se odlično prilegli k pršutu, sirčku in olivam :) So zelo hitro narejeni in dobri.
Recept:

KVAŠENI KIFLJI

1 kg moke
6 dl toplega mleka
1 kocka kvasa
1 velika žlica sladkorja
1 velika žlica soli
250 g stopljenega masla

Moko presejemo v skledo, naredimo jamico za kvasec, vanjo razdrobimo kocko kvasa, dodamo žlico sladkorja in zalijemo s cca 2 dl toplega mleka. Malo premešamo z leseno kuhalnico in pustimo, da kvasec vzhaja. Medtem v preostalem mleku raztopimo maslo. Žlico soli natrosimo okoli jamice s kvasom - v začetni fazi sol ne sme priti v stik s kvasom. Ko kvasec vzhaja, zalijemo z ravno prav toplim mlekom v katerem je stopljeno maslo, ter zagnetemo lepo gladko testo. Testo takoj razdelimo na osem enakih hlebčkov, jih polagamo na pomokan prtič in s kuhinjsko krpo pokrijemo za cca 15 minut. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj C, pekač obložimo s peki papirjem. Vzamemo vzhajan hlebček, ga razvaljamo v velikosti velikega krožnika, razrežemo na osem enakih trikotnikov in zvijamo od zunanje širše strani proti notranjosti. Kiflje pečemo cca 15 minut.



PA DOBER TEK!

Ni komentarjev:

Objavite komentar