petek, 18. april 2014

Velikonočne dobrote

Za velikonočne praznike imamo običaj, da je vedno na mizi kar nekaj tradicionalnih jedi. Vsako leto spečemo več vrst potic, pa kruha in različne zadeve iz suhega mesa. Tudi letos ni bilo nič drugače. Spekla sem kokosovo potico, pehtranovo zloženko (ki mi je zadnje čase bolj pri srcu kot običajna pehtranova potica), biskvitno potico in rozinovo potico.

KOKOSOVA POTICA

PEHTRANOVA ZLOŽENKA

 BISKVITNA POTICA

ROZINOVA POTICA

Ker teh pride kar nekaj, jih poleg tega da jih razdamo naokoli, damo še v skrinjo in velikokrat pride prav ob nenapovedanih obiskih.
Poleg potic imamo že tradicionalen običaj, ohranjen že vrsto let in baje samo še pri naši hiši. Na veliki petek kuhamo "žegen" - prekajeno kračo. Teh skuhamo malo več, saj vsaj eno ali dve zmeljemo, tej masi dodamo še na kocke narezan kruh (tega poparimo z mlekom), na pol kuhano proseno kašo in kar nekaj jajc. Maso posolimo, popopramo, dobro premešamo in nadevamo v svinjske želodce. Želodce zašijemo in jih v vodi kuhamo dobre dve uri. Ti "želodci" kot jih imenujemo so odlični in so pri nas na prvem mestu od velikonočnih dobrot.
Zelo dobra pa nam je tudi ajdova povitica ali "ajdovo" kot rečejo po domače. Zamesimo testo za boljši kruh oz. za potico, samo da ni sladko. V drugi posodi poparimo ajdovo moko, z vodo od "žegna", naredimo še kvasec, ki ga dodamo ajdi in oboje pustimo vzhajati. Ajdova masa mora biti kot nek gost namaz. Prej ko smo mleli krače za želodec si pustimo eno skodelico mletega  suhega mesa za nadev. Ko testo vzhaja ga razvaljamo, nanj namažemo ajdovo zmes, v katero smo dodali še dva stepena jajca, posujemo z mletim suhim mesom, ter tesno zavijemo, kot potico. Pečemo 1 uro na 180 stopinj.
Zraven vsega mora biti tudi domač kruh. Vsako leto naredimo kaj drugega. Letos je bel, ter pisan z ajdovo, koruzno in belo moko.
Popoldne na veliki petek otroci še pobarvajo jajčka. Letos so barvali z barvicami, jaz pa sem jih dala kuhat v teran in jih bom jutri vzela ven.
Košarica je pripravljena, v njej pa se za blagoslov skrivajo kruh, šunka, želodec, ajdova povitica, pisan kruh, jajčka, hren ter pomaranče.
Poleg Božiča je za nas Velika noč podoben družinski praznik, ko se vsi vsaj za čas umirimo in si vzamemo čas drug za drugega. Lepe mirne praznike vsem!

DANAŠNJE VELIKONOČNE DOBROTE

2 komentarja:

  1. Koliko dobrot in raznih potic,
    njami-pri nas je klasika na mizi orehova z veliko file
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši